Å sparke oppover, altså mot eliten, var noe som er ganske vanlig i humor bransjen. I reklamer og i markedsføring så hadde man lenge en holdning som gikk på å fortelle folk hva de trengte og hvordan de skulle ”bruke” det.

I den moderne verden som vi lever i så har mye endret seg og dette skjer i en rasende fart. Det kan innimellom føles som pendelen svinger fra det ene ekstreme til det andre. Det er ingen mellomting.

De tradisjonelle rollene

I begynnelsen så var mange av produktene som skulle selges ukjente for forbrukeren. Man hadde ikke hatt vaskemaskin før, så målet var å vise hvor mye lettere arbeidet ble for den moderne husmoren. Så reklamen understreket de tradisjonelle kjønnsrollene eller som ”pene pyntegjenstander”, noe som etter hvert ble vanskelig å svelge for kvinner i kvinnekamp.

Etter hvert som produktene ikke lenger er ukjente, så har fokuset måtte forandre seg. ”Alle” vet hva en vaskemaskin er og hvordan den fungerer. Så da blir fokuset rettet mot produktet, men også mot hvor enkel den er å bruke.

Menn i reklamer

I dag så har menn fått en ny rolle i reklamene. De er plutselig blitt noe man gjør litt narr av eller holdningen ”se hva han klarer med produkt”. I en reklame for vaskeprodukter så vasker mannen hele huset raskere enn svigermor, fordi mannen er så smart at han bruker de rette produktene.

Dette appellerer til konkurranseinstinktet og hvem elsker vel ikke å slå svigermor i en konkurranse? Så har man reklamene hvor menn skyves til side og bort fra sine tradisjonelle områder. Kvinner kjører bilen og menn sitter på. Kvinner kjører bedre og fortere enn menn, mennene vasker huset raskere, etc. De tradisjonelle rollene snus for å skape interesse og for å selge flere produkter.

Ikke for å virke vrang, men det er nesten som reklamebransjen og kvinner skal ta ”hevn”. Folk vil se noe de kjenner igjen, de vil forstå rollene og de vil kunne le litt. Dessverre så er det slik at da må man lage firkantede roller og ”båser” som folk kan sitte i. Så må man skape humor ved å bryte boksene og gjerne snu litt opp ned på alt.

Menn i humor

I humor så handler det selvsagt om at folk skal se ting på en ny måte så de ler. Det kan gjøres på en snill måte eller på en slem måte. Dessverre så har mange komikere blitt svært glade i å gjøre narr av folk istedenfor å være opptatt av å vise frem forskjellene på en interessant måte.

Så menn blir ”tøffelhelter” fordi de synes det er greit at kvinnen i livet bestemmer hvor de drar på ferie. Menn som tjener mindre enn kvinnen i livet blir fremstilt som ”feminine”, de har mistet ”mannekortet”. Og slik fortsetter listen.

Maskulint er blitt et yndet mål for komikere, noe som fremhever hvor sårbar den tradisjonelle maskuline rollen er. Så menn sliter med å finne gode rollemodeller for de ikke-tradisjonelle rollene fordi menn som har en utradisjonell rolle ofte blir nesten direkte mobbet for dette.